У кулінарії сазан цінується за своє ніжне та соковите м'ясо, злегка солодкувате на смак. При тепловій обробці цей смак зберігається, а ось при заморожуванні, на жаль, губиться, тому рекомендується готувати сазана свіжим.

Двійники сазан і короп, з погляду генетики, – різні форми однієї й тієї риби. Але сазан – Дикий вигляд, а короп – Його домашня варіація. Різниця приблизно така ж, як між домашньою свинкою та кабаном: м'ясо сазана темніше, у нього трохи більш виражений запах, але і смак у нього трохи яскравіший, до того ж сазан більш дієтичний.

Сазан по-науковому – звичайний короп. Є думка, що цю назву йому дав Арістотель. Він вважав, що ця риба дуже плідна, а плід по-грецьки «карпос» (згадаймо ім'я Карп). По суті, сазан – Той самий короп, тільки неокультурений.