Озимі культури сіють восени; до настання зими вони проростають, а навесні продовжують свій життєвий цикл і дозрівають дещо раніше, ніж ярі – Однорічні культуривисівається навесні.

Озиму сіють на початку осені – наприкінці літа, а яру у середині весни чи ближче до її кінця. Ярова пшениця інтенсивніше засвоює поживні речовини. Врожайність озимий пшениці може в кілька разів перевершувати яру. Пекарські властивості ярий перевершують озимина культури.

До ярим відносяться зернові, технічні, овочеві, баштанні культури, які висіваються провесною і визрівають вже до середини-кінцю літа, залежно від кліматичного поясу, даючи врожай в рік посіву. Ярі культури добре плодоносять на бідних ґрунтах Нечорнозем'я та північного заходу.

Ярі культури сіють з початку весни до початку літа і починають прибирати наприкінці червня чи на початку липня залежно від кліматичних умов регіону. Період посіву озимої пшениці – Приблизно з середини серпня до кінця жовтня.