mozzarella) – молодий сир італійського походження, родом із регіону Кампаніяодин з найбільш відомих видів витяжного сиру (паста філату).

Справжню моцареллу з молока буйволиць DOP, виробляють тільки в наступних регіонах Італії: Кампанія (італ. та неап.

Моцарелла – це один із символів італійської кулінарії, батьківщиною якого стали провінції Казерта та Салерно в області Кампанія. Моцарелла – найвідоміший продукт категорії південної Італії та улюблений сир практично всіх шанувальників Італії.

Відповідно до історії сир Моцарелла з'явився у 12 столітті в Італії випадково. Апеннінський півострів завжди відрізнявся теплим сонячним кліматом, і в той час, коли ще не було холодильних камер, люди зберігали молоко у висушених шлунках буйволиць у льохах.