Батьківщиною цієї страви є Схід – Іран, Ірак, Ліван, Кавказ. шашлик, Безглуздо. Ще давні люди, навчившись добувати вогонь, із задоволенням їли м'ясо, приготовлене на багатті. Через сотні століть на шомполах від мушкетів і пищалей смажили за старих часів м'ясо мисливці і солдати.

Шашлик був відомий у Росії і до XVIII століття, але називався "кручене" – м'ясо, що перевертається на рожні. Шукати країну, де вперше з'явився шашлик безглуздо. Ще давні люди, навчившись добувати вогонь, їли м'ясо, приготовлене на багатті.

За межами південних республік СРСР шашлик набув популярності лише у 30–40 роки минулого століття. Спочатку шашлики з'явилися у дорогих номенклатурних ресторанах, а потім відкрилися й доступні шашличні, які, поряд із чарочними, пончиковими та чебуречними, стали радянським фастфудом.