При подагрі виключаються всі продукти, багаті на пурини: бобові, квасоля, горох, соя, щавель, шпинат, томати, субпродукти (нирки, печінка, легені, мізки), раки, дичина, жирні сорти риби, м'ясо молодих тварин (телятина, молода баранина, кури – бройлери) консерви з м'яса та риби, сосиски, сардельки, ковбаси, шашлик, пиво, …

Препарати групи НПЗП (німесулід, мелоксикам, целекоксиб) широко застосовуються і при хронічній подагрі. Дуже ефективний часом препарат поєднаної дії – аломарон (вже другого тижня прийому баланс сечової кислоти наближається до нормальних величин.

Список дозволених продуктів. М'ЯСО: Відварена індичка, кролик, курка. ОВОЧІ: Картопля, морква, капуста, кабачки, баклажани, огірки, буряк. МОЛОЧНІ ПРОДУКТИ: Молоко, кефір, ряжанка, кисле молоко, ацидофілін, нежирний сир, сир, йогурт, вершкове масло.

На жаль, від подагри вилікуватись повністю не можна, але її можна контролювати. Для цього необхідно змінити характер харчування, дотримуватись дієти. Хворому слід відмовитися від прийому алкоголю, обмежити вживання м'ясних продуктів, виключити м'ясні бульйони, копченості, бобові, гострі приправи.