Борошно – продукт харчування, що отримується в результаті перемелювання зерен різних сільськогосподарських культур, переважно злакових. Борошно може виготовлятися з таких сортів хлібних зернових культур як пшениця, полба, жито, гречка, овес, ячмінь, просо, кукурудза, рис та дагуса.

Стародавні люди помітили, що кинуте в землю зерно повертає кілька зерен, що на пухкій і вологій землі зростає більше зерен. Довгий час люди вживали в їжу зерна у сирому вигляді, потім навчилися розтирати їх між камінням, одержуючи крупу, та варити її. Так з'явились перші жорна, перша борошно, перший хліб.

Про першу борошно у Греції згадується у знаменитій епічній поемі "Одіссея", де мандрівний співак Гомер описав повсякденний побут казкового палацу фракійського правителя Алкіноя. "… жило в прекрасному палаці п'ятдесят рукоділниць-невільниць. Жито золоту мололи вони ручними жорнами."