Майже наприкінці приготування борщу натріть буряк, збризкати його лимонною кислотою або оцтом і покладіть в каструлю з борщем. Варіть ще приблизно 5 хв. Так колір страви майже напевно збережеться яскравим.

Під впливом крохмальних та лужних продуктів (наприклад, моркви, картоплі, капусти, цибулі) червоний пігмент у буряках втрачає колір. Пересушений на сковороді буряк втратить свій сік і борщ вийде коричневим. Хазяйці на замітку: Щоб не пересушити буряк, обсмажуйте овоч, постійно помішуючи.

Борщ виходить помаранчевим через неправильне поводження з буряком. Можливі дві основні причини – або ви занадто довго варите овоч, або вибираєте його неправильний сорт. Під час довгого варіння буряк втрачає свою природну пігментацію, тобто дає світліший сік.