Будь-які відхилення: плями, ніздрюватість, жорсткі ділянки по краях сирного бруска – означають, що бринза так чи інакше зіпсована. Якщо бринза жорстка, це сигнал про те, що сир уже старий і почав засихати. М'яка бринза – найкраще джерело кальцію та легкозасвоюваного білка для організму.

Бринза повинна володіти помірно вираженим сирним у міру солоним кислуватим смаком і запахом, допускається легка гіркота. При виготовленні бринзи з козячого чи овечого молока сир має характерний запах. Колір бринзи: від білого до світло-жовтого

до 2 місяців (бринза). Почату упаковку делікатесу необхідно використати протягом 7-10 днів. Для збереження властивостей потрібно повністю помістити в розсіл або підсолену воду.