Що й підтверджується складниками складного іменника: німецькою «бутер» – це «масло», а «брот» – «хліб». Якщо ж нарізаний хліб вживається без олії, з чимось іншим, жителі Німеччини називають його «тартинка».

«Великий орфоепічний словник російської. Літературна вимова та наголос початку XXI століття: норма та її варіанти», що вийшов у 2012 році, рекомендує вимовляти слово "бутербродз ненаголошеним [и] після твердого [т].

Походить від нього. Butterbrot "хліб з олією", з Butter "масло" + Brot "хліб". Фіксується у пресі принаймні з 1824 року у формі «буттерброд».

Бутерброд (Від ньому. Butterbrot – "Хліб з маслом") – скибочка хліба або булки з намазаною або укладеної зверху начинкою з будь-якого продукту, готового до вживання (наприклад олії, сиру, ковбаси) або їх поєднання. Популярний вид закуски завдяки простоті приготування, зручності поїдання та перенесення.