Чіабатта (у перекладі з італ. ciabatta – тапочок, шльопанець) – це білий дріжджовий хліб з пшеничного борошна, що за формою дійсно нагадує легкий предмет взуття. Його «фірмовими» ознаками є неймовірна легкість тесту, золотиста тонка скоринка та великі дірки на розрізі.

Відмінною особливістю оригінальної чіабатти, крім тонкої хрусткої скоринки, є крупнопористий м'якуш. Чіабатта, яку випікають у Шостці, за пористістю ні в чому не поступається італійською, адже наші пекарі досконало спіткали мистецтво приготування цього. хліба.

Арнальдо Кавалларі Хліб Чіабатта винайдений італійським мірошником Арнальдо Кавалларі (Arnaldo Cavallari) із містечка Adria недалеко від Венеції. У віці приблизно сорока років він проводить безліч експериментів із тестом, використовуючи різні складові та (головне) борошно власного помелу з високим вмістом протеїну.