Цукрова голова (шолом) – різновид горщикового шолома з гострою маківкою і, як правило, з опорою на плечі, прозвана так за подібність форми зі шматком цукру.

Етимологія назви Названа за подібністю з конічними виливками цукру-рафінаду, «цукровими головами».

Цукрова голова – Спосіб розфасовки цукру. Спочатку цукор вироблявся у формі конічноїголови». Вважається що цукрові голови проводилися у Венеції вже наприкінці X ст.

Походження форми гори пов'язане з вивітрюванням інтрузивних магматичних порід, що опинилися на земній поверхні. Рослинність на схилах практично відсутня. У 1565 році біля підніжжя Пан-ді-Асукар було засновано поселення португальців, яке згодом стало містом Ріо-де-Жанейро.