Вважається що кухарі надихнули повітряне вбрання балерини Анни Павлової і він вирішив втілити це враження у ніжному, повітряному десерті. Торт безе із збитими вершками та свіжими фруктами назвали на честь знаменитої російської балерини Анни Павлової.

У Новій Зеландії твердо переконані, що десерт спеціально для балерини створив шеф-кухар готелю у Веллінгтоні, де Ганна Матвіївна зупинялася під час всесвітнього турне. Кондитер надихнувся повітряними вбраннями прими та спробував відтворити щось подібне, застосувавши всю свою творчість та фантазію.

Таким знають цей десерт у всьому світі і зараз – «Павлова», з наголосом на О. Різновидів його досить багато – десь його роблять як великий торт, десь – порційними тістечками. Використовують безе чи меренги.

Виделкою ми дотримуємо десерт, коли ребром ложки відрізаємо шматочок десерту. Також за допомогою вилки ми підштовхуємо на ложку відрізаний шматочок, ягоди і таке інше… Їмо з ложки, тримаючи її в правій руці. Таким чином десертом можна ласувати максимально легко та естетично.