У меді джмелів вище вміст води, і з цієї причини джмелин мед не пристосований до тривалого зберігання і його можна тримати лише за температури не вище за +8ºС, бажано в межах +1– +2ºС. Незважаючи на це, джмелиний мед все ж таки добувають деякі пасічники, хоча і з великими труднощами.Aug 6, 2018

У джмелів він рідкіший і нагадує цукровий сироп. Його відкачують із сотень піпеткою. Такому меду не вистачає солодощі та аромату, на відміну від концентрованого бджолиного. Натомість смакових відтінків у джмелиного меду більше, адже нектар збирається з усіх квіток на окрузі.

Але, на відміну від бджіл, щовесни після зимівлі джмелі організовують нову колонію. Для її розвитку потрібні ресурси, тобто квіти, на яких джмелі збирають нектар та пилок. Якщо закінчення зимівлі не збіглося з початком цвітіння рослин на околицях колонії, вона не виживе.

джмелі Землі можуть зникнути, і приводом послужать бджолині віруси. Подробиці наводить Nature. Як з'ясували дослідники, переважно віруси та грибки, що тануть небезпеку для домашніх бджіл, також загрожують джмелям, які запилюють після них рослини. У результаті їх вражають ті ж хвороби.