Сир названий на честь голландського міста Гауда, де він проводився протягом кількох століть. До XIX століття цей сир став популярним по всій території Голландії.
Сир голландський – твердий сир, що виготовляється з свіжого коров'ячого молока. Назва продукту безпосередньо з країною його походження, Голландією.
Сир голландський – твердий жирний сирвиготовлений з цільного свіжого коров'ячого молока без домішок. По-справжньому натуральний сир має бути блідо-жовтий. Якщо колір яскравий, це говорить про наявність барвника. Залежно від витримки, смак такого сиру може бути солодкуватий або солонуватий з горіховою ноткою.
Голандський сир, нащадок класичного голландського Едамера, твердий сир із солонуватим смаком, але його структура в порівнянні з Гаудою більш пластична та ніжна. Його жирність 45-50%.