Якщо сірі креветки почали змінювати колір, наприклад, червоніти — вірна ознака псування. Після термічної обробки хвіст креветки повинен бути загнутий до черевця. А ось зелений колір голови говорить про те, що креветка харчувалася планктоном та водоростями. Якщо на ній є чорні плями, такий продукт краще не їсти.

Взагалі, колір звичайної свіжої креветки варіюється від блакитно-сірого до зеленувато-сірого, але бувають креветки оранжеві, яскраво-червоні, коричнево-рожеві.

При термічній обробці білок руйнується, оболонка розгортається, і каротиноїд виявляється зовні, віддаючи свій колір тканинам, у яких міститься. Опинившись назовні, він залишиться з креветкою назавжди – астаксантин термічно стійкий, тому, варі не вари, далі колір не зміниться.