Досі японці мають особливу любов до цієї страви, вживаючи місосуп як під час сніданку, і за обідом. Назва цієї традиційної японської страви пов'язана з її основним інгредієнтом – пастою місо, яку японці отримують при обробці соєвих бобів спеціальною грибковою пліснявою.

Місо (Яп. 味噌) – продукт традиційної японської кухні, найчастіше у вигляді густої пасти. Місо виробляється шляхом бродіння соєвих бобів, рису, пшениці або суміші з них за допомогою спеціального виду цвілевих грибів Aspergillus oryzae (яп. 麹, 麹菌 кодзи-кін).

Найперші згадки про місо починаються з епохи Демон. Це приблизно з 13 000 до 300 років до зв. е. Заговорили про місоКоли виявили, що злаки або боби, які ферментували особливим чином і розтирали в пасту, надають їжі особливий смак, знезаражують їжу, тим самим роблячи її корисною.