Тепер можна відповісти на запитання заголовка – чому молоко зберігається так довго? Цьому сприяють три технології: ультрапастеризація (усунення патогенної мікрофлори), гомогенізація (приведення до однорідного стану) та упаковка (герметична та світлонепроникна).

Необхідно провести ще ультрапастеризацію, яка відрізняється від звичайної пастеризації дуже високою температурою нагріву – до 150 градусів (щоправда, відразу після нагріву молоко різко охолоджують). Після такої ультрапастеризації молоко може зберігатися більше місяця, до року.

Температурна обробка (нагрів) дозволяє знищити мікроорганізми. Так у результаті пастеризації молока гинуть бактерії, а ультрапастеризація та стерилізація знищує і бактерії, і суперечки. В результаті в молоці зберігаються поживні речовини, а термін його придатності значно зростає.