Підвищення рівня: підвищений рівень споживання селену; промислова дія (електронна промисловість, виробництво скла); використання селен-містять шампунів від лупи.

Оцінка рівня селену у сироватці крові проводиться для виявлення дефіциту мікроелементу, оцінки рівня його токсичного впливу, для контролю рівня селену при тривалому штучному харчуванні. Аналіз на утримання селену в сечі проводиться виявлення рівня токсичності даного мікроелемента.

Інтоксикація проявляється часниковим смаком у роті (пов'язаним з утворенням диметилселеніду), нудотою, випаданням волосся, крихкістю нігтів, дерматитом, ураженням нервової системи у вигляді оніміння, судом чи паралічу кінцівок, можливі порушення психоемоційного стану.

Збагатити свій раціон селеном можна за допомогою харчування, використовуючи такі продукти, як бразильський горіх, риба (сардини, лосось, оселедець), часник, яйця, курка та індичка, печінка яловича, гриби, насіння чиа. Селен необхідний дуже невеликих кількостях (мкг).