Мандрівник обов'язково повинен був випити чарку до дна, залишивши кілька крапель, які виплескувалися через плече «на доріжку». Звідси і почалася традиція пити «на ціпок».26 Dec 2018

6. На ціпок – гостю вручали палицю і ставили на неї чарку. Якщо гість проливав вино, роняв чарку, не доносив до рота, то його належало залишити ночувати в гостях; 7.

Російське гуляння відрізнялося не тільки хлібосольством, відмінними закусками, а й рясним виливом. І, якщо з якоїсь причини людина збиралася залишити гостинних господарів, їй пропонувалися 10 стопок «відхідних», причому випити їх потрібно було у певній послідовності.

Мандрівець обов'язково мав випити чарку до дна, залишивши кілька крапель, які виплескувалися через плече «на доріжку». Звідси і почалася традиція пити «на ціпок».