Вона вважається нечистою. Через цю заборону на Русі довгий час не їли таку «голу» рибу, як осетр, сом та вугор. Згідно зі Старим Завітом людина, яка скуштувала цю їжу або навіть торкнулася в тушці «нечистої» риби, є осквернена.Mar 17, 2019

Виявляється м'ясо сома не тільки смачне, а й отруйне. У грудних та спинних плавцях риби є шипи, що мають отруйні залози. Вони виділяють отруту, яку риба використовує для захисту в момент переляку чи збудження. Коли сом розчепірює свої плавці, отрута виділяється.

Найсмачніша частина сома – Це хвіст. З нього можна, можливо приготувати досить велику кількість перших та других страв, різноманітні закуски та начинку для пирогів. Відмінними смаковими якостями має копчений сом. Завдяки такому виду обробки у цієї риби пропадає характерний річковий запах.

М'ясо сома рожевого кольору, без вираженого рибного запаху, не має сторонніх запахів. на смак африканський сом трохи нагадує вугра. М'ясо сома можна смажити, варити, запікати, коптити. Через відсутність кісток можна давати навіть дітям.