Якщо точок і смуг не так багато, а сама шкірка ціла – сміливо їжте. Найбільшу небезпеку, як не дивно, становлять саме тріщини. Крізь них можуть активно проникати мікроорганізми та навіть мухи-дрозофіли. Живлячись м'якоттю фрукта та відкладаючи личинки, комахи роблять банани непридатними для споживання.
Банани збирають ще зеленими, а дозрівають вони в процесі транспортування, а також фрукт обробляють різними речовинами для того, щоб продовжити термін їх зберігання. У міру того як банан починає перезрівати, на ньому з'являються темні крапки, а потім і вся шкірка стає чорною.
Є особливий сорт бананів, які мають на своїй шкірці чорні крапочки – але їх до нас не завозять. Якщо ж ви побачили на вітчизняних ринках подібні бананишвидше за все – чорні крапки свідчать про не першу свіжість. Банани, які щойно потрапили до супермаркету, мають жовту шкірку з відтінком зелені.