Харчова пліснява — видовище неапетитне, а вживання цвілих продуктів загрожує здоров'ю. Цвіль і грибок здатні викликати харчове отруєння, алергію, погіршити перебіг хронічних хвороб. Цвіль росте на будь-яких продуктах: хліб, молоко та йогурти, овочі та фрукти, м'ясо і навіть консерви.Jul 5, 2022
Плісневі гриби належать до III-IV групи патогенних мікроорганізмів. Цвіль шкідлива для здоров'я при вдиханні, контакті зі шкірою. Може викликати як алергічні захворювання (весь спектр – бронхіти, риніти, дерматити, астма…), і глибокі мікози (ураження пліснявими грибами внутрішніх органів).
Цвіль на продуктах харчування може бути причиною важкого харчового отруєння. Грибки у процесі своєї життєдіяльності виділяють токсичні речовини, більша частина яких має стабільну хімічну структуру та не руйнується при тепловій обробці їжі. Деякі цвілеві токсини мають канцерогенну властивість.
Їсти можна! Найбільша проблема з цвіллю – Невидимий оку грибок, що проникає глибоко всередину продукту. Його ви видалити не зможете за всього бажання. «Коріння» цвілі роблять їжу несмачною та потенційно небезпечною для вживання. Але до твердих видів фруктів та овочів із щільною текстурою це не стосується.