Але коли ми картопля витягаємо і робимо це грубо, ранимо бульби, то рослина починає від нас захищатись. Підсумок – соланін та хаконін починають активно синтезуватися в бульбах. Тому, вибираючи картопля для їжі, потрібно брати непошкоджену. А в минулорічній картопля цих отрут згодом стає більше.

Проросла картопля містить підвищену кількість соланіну – отруйного рослинного глікозиду, який є в рослинах роду паслін. Соланін може спричинити тяжке отруєння.

Можна: нарізати кубиками або тонкими шматочками; додати оливкової олії, сіль, перець і смажити, поки картопля не стане золотого кольору. Або його можна відварити, потовкти і додати в пюре велику кількість оливкової олії, солі та цибулі. Такий спосіб готування це особливо добре робити з маленькою червоною картоплею.