Якщо заварювати напій занадто довго, чайний фенол, ліпіди, ефірні олії починають мимоволі окислюватися. Це робить напій неароматним, несмачним, знижує поживну цінність напою.

При попаданні в організм ця плівка покриває слизову оболонку шлунка та кишечника, перешкоджаючи поглинанню поживних речовин та дратуючи шлунково-кишковий тракт. Уповільнюється робота кишківника, слизова оболонка вбирає токсичні речовини. Тому чай краще пити свіжоприготованим.

А після того, як настій охолонув до 30°С, рідина перетворюється на привабливий живильний субстрат для грибів та інших мікроорганізмів. Через 2-3 дні життя цієї мікрофлори в заварнику з'являється пліснява, і чай дійсно перетворюється на отруту для людини.

Якщо все ж випити вчорашній чай? Плівка речовин, що постійно окислюються, при попаданні в організм починає обволікати стінки шлунка і кишечника, перешкоджаючи тим самим попаданню інших корисних речовин в організм людини. У результаті ми отримуємо подразнення кишечника.