Нехарчові форми можна застосовувати для моделлінгу харчових продуктів обмежену кількість разів, тому що при постійному контакті нехарчового силікону з харчовими жирами та кислотами структура силікону згодом може порушитись.

Найголовніша і найважливіша властивість харчового силікону – Він інертний. Тобто, харчовий силікон не вступає ні в які хімічні реакції та не виділяє жодних небезпечних речовин. Завдяки таким особливостям він є абсолютно нешкідливим, відмінність від свого двійника, технічного силікону.

У складі самої посуду знаходяться такі компоненти, як: кобальт, хром, бор, марганець, мідь, селен. Якщо посуд буде пошкоджена ці речовини легко вивільняються та потраплять у їжу. З цієї причини, використовуючи медичний або харчовий силікон, важливо дотримуватися рекомендацій виробника.