Всі яйця дихають, через пори випаровується волога, а всередину відповідно потрапляє повітря. А якщо вода заміщується повітрям, то щільність яйця стає меншою, і його питома вага падає. Штука в тому, що чим яйце дрібніше, тим швидше цей процес відбувається.

Яйця спливають на поверхню, тому що з часом волога всередині випаровується через оболонку і «вільний» простір, що утворився, заміщається повітрям. Чим більше повітря всередині яйцятим вище воно спливає.

Плавають приблизно посередині – зберігаються давно, але готувати їх все ще можна, якщо трохи збільшити час термічної обробки. Плавають на поверхні – абсолютно зіпсовані. У деяких джерелах можна прочитати, що перепелині яйця спливають – і це нормально.

Свіжі яйця опустяться на дно, тоді як ті, які вже починають псуватися, спливуть на поверхню води. Таким чином, яйця, які не тонуть категорично не можна їсти. Чому несвіжі яйця спливають у водіНа тупому кінці кожного яйця є невеликий простір, заповнений повітрям для газообміну ембріона.