🌿З'являється вона за рахунок хімічної реакції сполук, які містяться у чайному листі та у воді. 🌿Піна може бути різною за кольором, і це теж говорить про різне. Біла пінка утворюється на чаї, який заварювали у недостатньо гарячій воді.

Чому чай піниться при заварці? Утворення піни відбувається через вміст у листі сапонінів (органічних поверхнево-активних речовин). Вони містять у багатьох видах чайних рослин та різних частинах (листя, стеблі, корені). Найвищий вміст міститься в чайному насінні.

Виявляється, плівка з'являється при заварюванні чаю жорсткою водою (з високим вмістом карбонату кальцію), що позитивно впливає смак напою. Якщо готувати чай, використовуючи м'якшу воду, плівки не буде, але смак чаю буде кислішим і навіть гірким.

Зазвичай білий осад у воді утворюється внаслідок наявності у ній великої кількості солей заліза, магнію, кальцію, тобто солей жорсткості. Накип та осад у водонагрівальних пристроях (у чайнику, наприклад), плівка на чаї, білі пластівці – все це вважається ознаками надто жорсткої води.