Кава посилює метаболізм кальцію та його виведення з організму, підвищує швидкість втрати кісткової маси та зменшує щільність кісток у людей похилого віку — ризик переломів. Збільшує ризик розвитку раку стравоходу при вживанні надмірно гарячого напою (температура вище 65 градусів за Цельсієм).

Кофеїн підвищує рівень дофаміну в мозку, який змушує нас відчувати себе бадьоріше та веселіше. Вживання кава у помірних кількостях позитивно впливає на центральну нервову систему: покращує настрій, підвищує фізичну та розумову активність.

Ваш організм навчиться краще засвоювати вітаміни Кофеїн «вбиває» вітамін В, знижує вміст в організмі заліза, калію, цинку, кальцію. А одна чашка в 150 мл гальмує засвоєння кальцію на три години. Більше того, кофеїн вимиває з організму кальцій і в результаті зловживання кава кістки стають крихкими.

Дослідники сходяться на тому, що 400 мг кофеїну (чотири чашки) на день безпечні для організму, а разова порція має перевищувати 200 мг. Вміст цієї речовини в чашці напою залежить від його різновиду та методу заварювання (зразкові значення):