Сир містить молочний жир, який плавиться навіть за невисокої температури. Тому швидко та практично повністю засвоюється людським організмом. Як правило, існують сири 60, 50, 45 та 25% жирності.
Знежирені та легкі сири роблять із «знятого» молока, а особливо жирні — із вершків або з незбираного молока з додаванням вершків. Якийсь практичний зміст (крім дієтичного) ця характеристика, звичайно ж, має, оскільки жирність – не абстрактна величина і неодмінно позначається на смаку сиру.
45-50% – дуже жирний сир – сюди відносяться м'які сорти сиру: бри, камамбер -45-50%, горгонзолу – 50%. Напівтверді та тверді сорти сиру мають жирність 25-50%. Наприклад, пармезан – 32%, чеддер, маасдам, ементаль, гауда, російський – 45-48%.