Причиною цвіління хліба є зараження поверхні хлібобулочних виробів цвілевими грибами, що відбувається після випікання та остигання хліба, оскільки суперечки цвілевих грибів гинуть при 65-80°С.Aug 30, 2016

Можна загальмувати очерствіння, якщо помістити продукт у хлібницю, пакет з паперу, тканини або поліетилену. Однак матеріал повинен добре пропускати повітря, щоб хліб не запліснів. При купівлі різних видів виробу – житнього та пшеничного – краще зберігати їх окремо. Можна покласти в одну хлібницю, але у різні відсіки.

По-перше зберігати хліб, загорнутим у лляний (за старих часів полотняний) рушник, у каструлі. По-друге покласти туди яблуко, очищену картоплю, шматочки цукру або сіль. Найпростішим і найдешевшим виявилося насипати прямо на дно каструлі сіль. Вона чудово вбирає вологу та хліб не пліснявіє.

Вся справа в тому, що в повітрі присутня велика кількість суперечок та бактерій, які при взаємодії з грибами дріжджів та високої вологості перетворюються на плісняву. Хліб є сприятливим середовищем для бактерій, вони там осідають і добре розмножуються. Але при низькій вологості виріб дуже швидко черствіє.