Загальновизнаними вадами вегетаріанської харчування вважаються дефіцит амінокислот, заліза, цинку, кальцію, вітамінів D і В12, поліненасичених Омега-3 жирних кислот, харчових волокон. Крім того, рослинний білок має малий амінокислотний склад і гірше засвоюється організмом.

До негативних сторін вегетаріанства спеціалісти відносять більш високий ризик розвитку анемії. При цьому йдеться насамперед не про залізодефіцитну анемію. Однією з головних загроз здоров'ю вегетаріанців і веганів вважається мегалобластна анемія, спричинена дефіцитом вітаміну В12.

За словами фахівців, відмова від м'яса призводить до дефіциту множини важливих елементів. Тут вам і вітаміни, через брак яких зростає ризик розвитку інсульту, жирні кислоти омега-3, креатин, холестерин, йод, фосфор, кальцій.

На сьогодні рослинна їжа визнається не лише повноцінним харчуванням, а й способом профілактики та зменшення ризику появи багатьох хвороб. Дослідження показують, що вегетаріанці мають нижчі ризики виникнення серцево-судинних захворювань, надмірної ваги та ожиріння, деяких видів раку.