Найчастіше причини того, чому швидко п'янію пов'язані з низьким виробленням печінкового ферменту. Невелика кількість компонента не здатна нейтралізувати алкоголь. У такій ситуації людина легко хмеліє навіть незначною кількістю вина.

Чим більше в організмі присутній фермент алкогольдегідрогенази і чим більша її активність, тобто швидкість, з якою вона переробляє етанол в ацетальдегід, тим швидше етанол вичерпається і підвищиться вміст ацетальдегіду в крові, тобто тим коротшими будуть веселощі і тим важчим буде похмілля.

У середньому алкоголь виводиться з організму людини з швидкістю 0,1 проміле на годину. Швидкість процесу залежить від статі, маси тіла, зростання та того, скільки було з'їдено до прийому алкоголю.