Смак розпізнається смаковими цибулинками, в основному розташованими на язиці, частково на м'якому піднебінні та задній стінці глотки. Дія розчинів хімічних речовин на смакові рецептори обумовлює формування смакових сигналів, які передаються в мозок, де аналізуються та виявляються відчуттями смаку.Apr 3, 2021

В людини відчуття смаку розвивається за безпосередньою участю гілок лицьового та язикоглоткового нервів, які забезпечують смакову чутливість на передніх 2/3 та задній 1/3 мови відповідно.

Поверхня нашої мови покрита крихітними горбками, так званими сосочками, на яких знаходяться смакові нирки, а ті, у свою чергу, містять смакові рецептори. Сосочки бувають різної форми, але на кожному є рецептори, що уловлює всі смаки.

Основний центр смаку розташовується на дні бічної борозни в островковій, або інсулярній корі. Тут формується цілісне сприйняття смаку – У цій зоні з'єднується смаковий і нюховий сигнали, а також сигнал від системи шкірної чутливості.