Продукти зі щавлевою кислотою Шпинат, салат, ревінь, селера, петрушка – саме ці продукти виступають причиною освіти оксалатних каміння (при надмірному вживанні). У їхньому складі присутня велика кількість щавлевої кислоти.
Наступні їстівні рослини містять оксалати у порядку зменшення концентрації: карамбола, чорний перець, петрушка, насіння маку, щириця, шпинат, мангольд, цукрові буряки, какао, шоколад, більшість горіхів та ягід, квасоля.
Оксалатурія – це виділення з сечею солей щавлевої кислоти оксалатів. Забороняється: М'ясні та рибні відвари, колодці, бульйони, консерви, ковбаси, шинка, грудинка, окіст свинячий, телятина (ніяких копченостей!!! Взагалі!!), (печінка, нирки, шпик, мізки, оселедець, желатин).