Ефіопія Ця мода прийшла до Європи з аравійського півострова, там уперше почали варити цей ароматний напій. Батьківщиною кава вважається Ефіопія. Саме там зростало дикоросле кавове дерево, плоди якого вживали місцеві жителі для створення підбадьорливого ефекту.
Найбільш ранні свідчення вживання кава ставляться до середини XV століття суфійських монастирях Ємену. З Ефіопії кавовий напій поширився по всьому Близькому та Середньому Сходу.
Згідно з легендою, пастух Калді з провінції Каффа на півдні Ефіопії (за однією з версій від назви провінції походить саме слово «кава») зауважив, що після вживання кавових ягід його кози ставали активними та відмовлялися спати ночами. Він сам скуштував ягоди і виявив їхній тонізуючий ефект.