Стародавня Греція Для чізкейка найчастіше використовують вершковий сир Філадельфія, але також можуть використовуватися інші види: м'який сир, рикотта, маскарпоне (іт.), лох (фр.) або сирний кварк (нім.). Батьківщиною чізкейка вважається Стародавня Греція, а міжнародну популярність пиріг отримав у США.
За словами експертів, у Росії чізкейки з'явилися на початку XXI століття і швидко завоювали популярність. В останні роки чізкейк навіть став витісняти деякі традиційні десерти, насамперед бісквітні торти.
Чим чізкейк Нью–Йорк відрізняється від інших чізкейків? Для чізкейка Нью–Йорк характерний «чистий» смак. У сир не додають ні шоколад, ні фрукти, ні ягоди. На думку пуристів, у нью-йоркською чізкейке немає місця навіть лимонній цедрі, хіба трохи ванілі припустимо.