Прийнято вважати, що перший плитковий шоколад був виготовлений у 1847 на англійській кондитерській фабриці J. S. Fry & Sons. У другій половині ХІХ століття плитковий шоколад став витісняти гарячий (рідкий) зі столів європейців.

Батьківщиною шоколаду, як і дерева какао, є Центральна та Південна Америка. Індіанці майя, а потім і ацтеки протягом багатьох століть змішували мелені та обсмажені какао-боби з водою, а потім у цю суміш додавали гіркий перець.

В 1828 інженер Конрад ван Хоутен винайшов і запатентував гідравлічний прес, за допомогою якого з какао-бобів витягалося масло. У 1879 році, після восьми років експериментів, швейцарець Даніель Петер вперше випустив на ринок твердий молочний шоколад.

Саме Бельгія вважається батьківщиною темного шоколаду, а також праліне (шоколаду з тертими горіхами). Брюгге – шоколадна столиця країни. У місті безліч ресторанів із шоколадним меню: починаючи від супу з какао-бобів і закінчуючи паштетом із темним шоколадом.