Він утворюється у клітинах рослин із глюкози та виконує функцію запасного вуглеводу. Найбільше крохмалю містять бульби картоплі, зерно рису та кукурудзи. Склад крохмалю виражає молекулярна формула (C6H10O5)n, а його молекули утворені залишками -глюкози.

Крохмаль є запасною речовиною рослин і широко поширений в природі. Він у великих кількостях міститься в зернах жита, пшениці, кукурудзи, бульбах картоплі. Утворюється крохмаль у клітинах рослин із глюкози: n C 6 H 12 O 6 → C 6 H 10 O 5 n + n H 2 O .

Для того, щоб у листі рослини утворився крохмаль, має відбутися процес фотосинтезу Щоб відбувався цей процес потрібне сонячне світло, вуглекислий газ у повітрі та вода. На початку утворюються цукру, з якого потім крохмаль.

хлоропластах В рослинах крохмаль міститься в хлоропластах листя, плодах, насінні та бульбах. Особливо високо зміст крохмалю у зернових культурах (до 75% від сухої маси), бульбах картоплі (приблизно 65%) та інших запасних частинах рослин.