Як можна заразитися ботулізмом? Джерело інфекції ботулізму може бути виявлено в будь-яких продуктах, що контактували із зараженим ґрунтом або вмістом кишечника тварин, птахів, риб, у яких знаходилися суперечки бактерій.
Найпоширеніша форма ботулізму – харчова, що виникає при вживанні заражених продуктів харчування. Суперечки клостридій можуть утримуватися у будь-яких продуктах, забруднених вмістом кишечника риб, птахів, тварин.
Найчастіше це відбувається у харчових продуктах легкої консервації, а також у продуктах, що не пройшли належної обробки, консервованих чи бутильованих у домашніх умовах.
Так як визначити наявність бактерій ботулізму у консервах? Ознаки ботулізму у консервації – це здута банку, утворення бульбашок. Важливо, при завершенні терміну придатності, відразу ж позбавлятися консервів! Це досить рідкісне та дуже небезпечне захворювання.