Найчастіше це відбувається в харчових продуктах легкої консервації, а також у продуктах, що не пройшли належної обробки, консервованих або бутильованих у домашніх умовах.10 Jan 2018

Збудники ботулізму широко поширені у природі, вони зустрічаються на п'яти континентах земної кулі та виявлені у ґрунті, у гною, на фруктах та овочах, у рибі, у фуражі, в екскрементах теплокровних тварин.

Ботулізмом називається отруєння, що настає при вживанні їжі, що містить токсин бактерій клостридіум ботулінум (Clostridium botulinum). У природі ботулінум широко поширений і зустрічається у ґрунті, мулі водойм, у кишечнику риб і тварин.

Найчастіше це овочі, риба, фрукти та приправи (наприклад, соус сальсу). Рідше причиною ботулізму можуть бути яловичина, молочні продукти, свинина, птиця та деякі інші продукти харчування.