Башкири називають каймаком звичайну сметану, вершки на яку знімають із молока кип'яченого чи парного. А козаки готують ці кисломолочні ласощі з пінок від кип'яченого молока, які викладають шарами і томлять у печі до коричневого кольору.

Каймак – Популярний сербський кисломолочний сирний продукт. Його роблять мешканці гірських районів. З літра молока виходить лише 100 грамів сиру. Цей продукт є важливою частиною багатьох салатів, пирогів.

Каймак – це густі вершки, які знімають із молока після спеціальної обробки. Давним-давно з молока знімали вершки і кип'ятили їх, отримуючи ласощі – «піші каймак». Наразі вершки відокремлюють за допомогою сепаратора. Татарський подають до чаю, з хлібом або використовують для приготування різних страв.