Спереду та з боків язика – маленькі круглі сосочки, схожі на цятки. Це грибоподібні сосочки – вони зазвичай містять по 3-5 смакових рецепторів. 10 жовтня 2019

Будова смаку Наші смакові рецептори розташовані на поверхні язика всередині слизових листоподібних оболонок (смакових сосочків). При попаданні їжі на язик ці оболонки отримують роздратування, під час якого і з'являється сам смак їжі, і ми можемо розрізняти.

Якщо помацати поверхню язика, можна відчути невеликі опуклості. Ці горбки і називають смаковими сосочками, або папілами. Залежно від типу сосочків на них може поміститися понад сто смакових рецепторів.

Смакові цибулини розташовуються в епітелії рота і своїм апікальним кінцем виходять у смакову пору, яка з'єднує смакову цибулину з порожниною рота і через яку смакова цибулина отримує інформацію про довкілля. Смакові цибулини містять клітини-рецептори смаку.