Відомо лише, що в Франції Іриски були надзвичайно популярні з XV століття, щоправда, французи знали їх тоді під назвою "таффі". А американські кондитери запевняють, що їхні предки винайшли ірис, оскільки першими почали варити карамель у спеціальних глибоких мідних котлах.Nov 17, 2021

Жозюе де Морнас У 1902 році кондитер Жозюе де Морнас спробував приготувати їх за французьким рецептом у Санкт-Петербурзі. Він вирішив, що потрібно придумати назва, яка б запам'яталася росіянам. Але назва ласощів має відбивати його ніжну текстуру. У французького кондитера цукерки асоціювалися з ніжною квіткою. ірисом.

В Росії ірис з'явився лише на початку 20 століття. У 1902 році в Санкт-Петербурзі відтворив тоффі за французьким рецептом шеф-кондитер француз, і назвав їх ірисомна честь однойменної квітки. Як виходить ірис? Ірис виходить шляхом уварювання молока, що згущує, з цукром з додаванням вершкового масла.

Вважається, що назва «ірис» дав партії молочних цукерок працював у Петербурзі початку XX століття французький кондитер Морна, або Морнас, що помітив схожість їхнього рельєфу з пелюстками ірису.