Пепсин використовують у лабораторіях для вивчення первинної структури білків, у сироваренні та при лікуванні деяких захворювань шлунково-кишкового тракту. Природним інгібітором пепсину є пепстатин.

Пепсін – Протеолітичний фермент класу гідролаз, що виробляється головними клітинами слизової оболонки шлунка, здійснює розщеплення білків їжі до пептидів. Присутня в шлунковому соку людини, ссавців, птахів, плазунів та більшості риб.

Той, хто працює в шлунку пепсин разом із працюючими в дванадцятипалій кишці трипсином та іншими ферментами розщеплюють більшість харчових білків до амінокислот. Утворюється також невелика кількість коротких пептидів, які розщеплюються до амінокислот під впливом енергійних ферментів ентероцитів тонкої кишки.

Пепсин являє собою фермент, Що виробляє наш шлунок. Його дія поширюється виключно на шлунок, тоді, коли шлунковий сік перетворює білок пепсиноген на пепсин. Відбувається це під впливом соляної кислоти.