Перші згадки про халву датуються п'ятим століттям до н. Батьківщиною ласощів прийнято вважати Іран. У давнину кандалатчі – майстри з приготування десерту, створювали ці солодощі для красунь гаремів виключно вручну. Рецепт страви містився у секретності.

Її батьківщиною прийнято вважати Персію, де халву готували ще V столітті до н. е. і звідки різні її види поширилися по всьому Середньому та Близькому Сході. Так це чи ні, тепер сказати важко, але в сучасному Ірані досі існують особливі кухарі, які називають кандалатчі. халве.

Халва (від араб. حَلَاوَة х̣аля̄ва — «солодкість») — східна насолода із збитої з піноутворювачем карамельної маси та розтертих обсмажених ядер горіхів, арахісу, насіння олійних культур (соняшник, кунжут5), з масової Халвою також називають інші види цукристих кондитерських виробів.

У нашій країні халва з'явилася нещодавно – у XVIII – XIX столітті. У південних регіонах, близьких до східних країн, нею торгували грецькі та турецькі купці. Масове кохання заморська насолода стала знаходити наприкінці XIX століття, коли в Одесі заповзятливим греком було налагоджено перше виробництво халви.