Рекомендована концентрація на 1 літр браги всього 2-3 грами (половина чайної ложки). На 10 літрів браги потрібно взяти 1 повну столову ложку бентоніту (біля 20 г).
Бентоніт – Суха глина і природний сорбент, який має чудову властивість вбирати шкідливі домішки. За допомогою цього порошку можна чудово очистити та освітлити брагу, прибравши з неї зайві дріжджі та шкідливі домішки.
Залишають ємність із напоєм у теплому приміщенні на добу. Якщо виконується очищення великого обсягу браги, кожні 6-8 годин її потрібно перемішувати. Процес освітлення бражного сусла бентонітом триває 15-30 годин. За цей час напій стає прозорим, на дні ємності збирається рівний шар глинистого щільного осаду.