Лом харчового алюмінію використовується для виготовлення посуду, кухонного начиння, каністр, ємностей під пиво та газовані напої. Марки харчового алюмінію часто використовуються на харчовому виробництві – як упаковка, форми для транспортування напівфабрикатів, м'яса, риби тощо.

Згідно з ГОСТом, в харчовий промисловості пропонується використання алюмінію марки А5 (чистий первинний алюміній). Також дозволено використовувати такі сплави, як Ак5М2, АК7, АК9, АК12.

У сучасних умовах середня ціна на брухт харчового алюмінію за кг складає 70-80 рублів.

3.8 У алюмінію і алюмінієвих сплави, напівфабрикати з яких застосовують при виготовленні виробів харчового призначення, масова частка свинцю має бути не більше 0,15%, масова частка миш'яку – не більше 0,015%. Марки алюмінію та алюмінієвих сплавів харчового призначення додатково маркуються літерою "Ш".