Риб'яча ікра – маса з яєць самок риб. Вона міститься в ястиках – мішечках із міцної плівки, розташованих у черевній порожнині особин. Найбільш цінною є ікра представників сімейств осетрових та лососевих. Ікринки мають форму кулі, пружну оболонку та водянисту консистенцію.Jun 17, 2019
З однієї риби можна "видоїти" близько п'яти кілограмів ікри і навіть більше, залежно від ваги.
Сигові риби починають нерестувати восени, наприкінці жовтня-листопаді, коли температура води для ряпушки, омуля, муксуна не перевищує 4 °C, для сіга, пеляді – 6 °C, тугуна – 6-8 °C. Чир нерестує за температури води 1,2 °C.
Пухирці всередині яйця – жирові краплі. Вони забезпечують плавучість ікринок. Темне вкраплення – жовток. У лососевих він більше, ніж у інших костистих риб.