Ембріон лежить на поверхні жовтка та з'єднаний з латеброю («білим жовтком»), який знаходиться в центрі жовтка. Латебра з високим вмістом води має меншу питому масу, ніж жовток із високим вмістом ліпідів, і відповідно до законів фізики ембріон завжди переміщається до верхньої частини яйця…Jul 7, 2019

У яйцях з малою кількістю жовтка жовткові зерна розподіляються в цитоплазмі рівномірно (ізолецитальні яйця). У яйцях з великою кількістю жовтка жовткові зерна накопичуються або у вегетативної частини яйця (телолецитальні яйця), або в центральній частині цитоплазми – навколо ядра (центролецитальні яйця).

По-друге, у прозорому яйця, відібраному на 7-10 день, можна помітити зміну кольору жовтка внаслідок життєдіяльності ембріона. Під час ембріональної активності відбувається водообмін між білком та жовтком, внаслідок чого навколо зародка утворюється білувате або світло-жовте кільце.

Склад яєчного жовтка У складі жовтка 50-54% води, 16-17% білків, 30-32% жирів та ліпоїдів, по 1% вуглеводів та мінеральних речовин. Жовток 50-грамового курячого яйця важить близько 17 грамів і містить приблизно: 2,7 г білків, 139 мг холестерину, 0,61 г вуглеводів та 4,51 г жирів (за даними USDA).