Вперше цукрова вата виникла ХV столітті Італії. Її виготовляли у спеціальних пекарнях, розташованих уздовж бруківок вулиць. Спочатку в глибоких каструлях варили цукровий сироп, а потім на двозубі виделки намотували тонкі цукрові нитки, формуючи їх декоративні повітряні кульки.

Вперше використовувати гігроскопічні пов'язки для лікування ран на основі бавовняної вати запропонував у 1880 році хірург Королівського госпіталю в м. Бірмінгемі Дж. С. Гемджі.

Як розповіли катальники Анастасія та Ільяс, на створення найбільшої в світі солодкою вати, вони витратили 3,5 кілограми цукру У результаті її розміри склали 175 см завдовжки на 85 см у діаметрі. Незважаючи на це, діти протягом кількох секунд розхопили ласощі.